Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στο 1ο ΕΠΑΛ Κιάτου


 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και η Ολυμπία Οδός Α.Ε. συνεργάζονται για την εκπαίδευση μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέσω της υποδράσης «Όταν το σχολείο “οδηγεί” την ασφάλεια και απλώνει γέφυρες ζωής» και στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», το 1ο ΕΠΑΛ Κιάτου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” και την Ολυμπία Οδό, διοργάνωσαν την

Τρίτη 7 Μαΐου 2019 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κιάτου και την
Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής μας, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των παιδιών, αποσκοπώντας
στην πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, που δυστυχώς αποτελούν παγκόσμια μάστιγα.


Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”» συστάθηκε στις 12 Μαΐου 2005. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα.


Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.


Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στα τροχαία ατυχήματα, τα οποία αποτελούν δυστυχώς και την πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα.


Αφορμή για την ίδρυσή του αποτέλεσε η τραγική, άδικη απώλεια ενός νέου, πολλά υποσχόμενου στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, χαρισματικού ανθρώπου.

Ο Πάνος Μυλωνάς, τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτης του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004, ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του που καθιέρωσε ήδη υποτροφία στη μνήμη του «υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και η απώλεια του αποτέλεσε πλήγμα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

Ας σημάνει ο άδικος χαμός ενός νέου με αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο και αγάπη για τη ζωή, την έναρξη της ενεργού συμμετοχής. Ας γίνει η απώλεια του Πάνου Μυλωνά αφορμή για λιγότερους θανάτους στους δρόμους.


Την ημέρα εκπαίδευσης, ειδικοί εκπαιδευτές και εμψυχωτές του Ινστιτούτου, εκπαίδευσαν με βιωματικό τρόπο τους μαθητές. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. έχουν σχεδιαστεί από ομάδα συγκοινωνιολόγων, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, ειδικών παιδαγωγών, βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στο σχολείο μας λοιπόν, πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα Θεωρητικής και Βιωματικής Εκπαίδευσης “Κάντο σωστά” του Ι.Ο.ΑΣ. με τη χρήση προσομοιωτών για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων σχετικά με την υπεύθυνη συμπεριφορά στον δρόμο.








Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ. για την εξαιρετική προσπάθεια που κάνουν. 
Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!