Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ιστορία


Η Σικυώνια γη έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορική παράδοση, άρρηκτα δεμένη με την ελληνική μυθολογία. Η πόλη Σικυών παρουσίασε μεγάλη ακμή στην περίοδο της αρχαιότητας, ειδικά από τα μέσα του 2ου αι. π.Χ. Εδώ εικάζεται ότι παίχτηκε αρχαίο δράμα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αναπτύχθηκαν επίσης σπουδαίες σχολές γλυπτικής και ζωγραφικής με ονομαστούς καλλιτέχνες όπως ο Λύσιππος, προσωπικός ανδριαντοποιός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην ιστορία έχει μείνει η Σικυώνια ποιήτρια Πράξιλλα και σπουδαίοι πολιτικοί άνδρες όπως ο τύραννος Κλεισθένης και ο Άρατος.
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την ιστορία της περιοχής στον αρχαιολογικό χώρο της Σικυώνας, σε απόσταση μόλις 5χλμ από το Κιάτο. Οι ανασκαφές που έγιναν από το 1885 έως το 1895 και από το 1920 έως 1988 έφεραν στο φως ερείπια όπως το αρχαίο θέατρο, το Βουλευτήριο, το Γυμνάσιο- Παλαίστρα και η Μακρά Στοά.
Το συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών που ανασκάφηκε στην περιοχή έχει διαμορφωθεί σε Αρχαιολογικό Μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αγγεία, γλυπτά, ψηφιδωτά, νομίσματα και άλλα ευρήματα τα οποία καθρεφτίζουν τον καλλιτεχνικό πλούτο του παρελθόντος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαία ψηφιδωτά δάπεδα που απεικονίζουν μυθικές και ζωικές παραστάσεις.
Το αρχαίο θέατρο Σικυώνας, από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας, δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ η θέα από το σημείο αυτό προς τον Κορινθιακό κόλπο και τις οροσειρές της Στερεάς Ελλάδας είναι μαγευτική.
Το Βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Λέχοβας, στο ορεινό χωριό Κρυονέρι, αποτελεί επίσης στολίδι και αξίζει να το επισκεφθεί κάποιος. Σημαντικά μνημεία αποτελούν επίσης η Ακρόπολη της Αρχαίας Τιτάνης, όπου υπήρχε ένα από τα αρχαιότερα Ασκληπιεία του ελληνικού χώρου, και η παλαιοχριστιανική Βασιλική που χτίστηκε στις αρχές του 5ου αι και κάλυπτε θρησκευτικές ανάγκες των ταξιδιωτών που έφταναν στο λιμάνι ενώ στην πορεία εγκαταλείφθηκε και μετατράπηκε σε νεκροταφείο.


Πηγή : http://www.kiato.gov.gr