Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

2013: Έτος Κ. Καβάφη


Η UNESCO κάθε χρόνο τιμά προσωπικότητες και εορτάζει γεγονότα, που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας. Συμμετέχει στις ημέρες μνήμης ιστορικών γεγονότων που εορτάζονται από τα κράτη μέλη και στις επετείους που αφορούν εξέχουσες προσωπικότητες, με σκοπό να τους προσδώσει μια οικουμενική διάσταση και σημασία. Φέτος, η UNESCO, αναγνωρίζοντας την διεθνή απήχηση και τον αντίκτυπο της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη, συνέδεσε το όνομά της με την 150η επέτειο από τη γέννησή του. (http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/anniversaries-celebrated-by-member-states/)

2013: Επετειακό έτος Καβάφη
150η επέτειος από τη γέννηση του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (1863-1933)
Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1863, Αλεξάνδρεια - 1933, Αλεξάνδρεια) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, το έργο του οποίου επηρέασε –και συνεχίζει να επηρεάζει– πλειάδα ξενόγλωσσων συγγραφέων και ποιητών (όπως οι Forster, Αuden, Yourcenar) αλλά και σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.
Η πρώτη συλλογή με τα 154 ποιήματα του καβαφικού ‘Κανόνα’ κυκλοφόρησε σε βιβλίο μετά θάνατον το 1935. Τα ποιήματα του κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά και τα αισθησιακά.

ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΒΑΦΗ:
  1. ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Η Παγκοσμιότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη» http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=8491&tsz=0&act=mMainView
  2. Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7335&autostart=0
  3. Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=6931&autostart=0