Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού



«Όλοι είναι διαφορετικοί αλλά όλοι είναι ίσοι»

Στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού ή διαφορετικά Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Για τον σκοπό αυτό την Πέμπτη 21/3/2013 στην  αίθουσα  εκδηλώσεων του σχολείου μαθητές και  εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν σύντομη διάλεξη σχετικά με το θέμα, φωτογραφικό υλικό και ενημερωτικά βίντεο.


Στη χώρα μας, με βάση το Σύνταγμα, εξασφαλίζεται στον καθένα το
«δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων…»
(άρθρο 5 §2 και 3 του Συντάγματος)

Σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 4 του Ν. 3304/2005 «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης»,απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω εθνοτικής καταγωγής στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι διεθνείς συμβάσεις επίσης που έχει συνυπογράψει η χώρα μας (Διεθνής Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού)

  • δίνουν τη δυνατότητα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς να υπηρετούν καθημερινά και να προάγουν τις αξίες του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη, στην ελευθερία, στην ισότητα και στην αλληλεγγύη για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της χώρας μας.
  • δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να διαμορφώνουν δημοκρατικούς και ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη, ικανούς να αντιμετωπίζουν φαινόμενα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων και να οικοδομούν ένα σχολείο αλληλεγγύης, ανοχής, και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των μαθητών.