Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Την Πέμπτη 14 Μαΐου εγκαταστάθηκε στο σχολείο μας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Κιάτου Κορινθίας, μετεωρολογικός σταθμός από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).
         Η εγκατάσταση έγινε από την ομάδα του Διευθυντή Ερευνών Δρ. Κωνσταντίνου Λαγουβάρδου, τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτήν την ευκαιρία που μας έδωσε. Προηγήθηκε επικοινωνία και διερεύνηση της καταλληλότητας της περιοχής, αλλά και του καταλληλότερου  σημείου, ώστε να αξιοποιούνται όσο περισσότερο γίνεται οι δυνατότητες του σταθμού.
Η ομάδα που εγκατέστησε το σταθμό αποτελείτο από τη Δρ. Κατερίνα Παπαγιαννάκη, Ειδ. Τεχν. Επιστήμονα και τον συνεργάτη του ΕΑΑ Κ. Αντώνη Μπεζέ οι οποίοι και τοποθέτησαν  το σταθμό,  αλλά και την κονσόλα μετάδοσης των μετρήσεων, η οποία θα στέλνει τα στοιχεία μέσω διαδικτύου για επεξεργασία.
Ο μετεωρολογικός σταθμός που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κλωβό προστασίας.
ανεμιστήρα, ηλιακό συλλέκτη, βροχόμετρο κ.λ.π.  αλλά και η κονσόλα είναι της εταιρίας DAVIS μάρκας Vantage Pro wireless. Τα στοιχεία που θα καταγράφει είναι: θερμοκρασία, υγρασία, πίεση, διεύθυνση και ένταση  ανέμου, βροχόπτωση  και άλλα στοιχεία που δίνουν τη δυνατότητα μελέτης και πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών της περιοχής μας.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλοι οι συνάδελφοι αγκάλιασαν την προοπτική της φιλοξενίας του σταθμού, ιδιαίτερα όμως πρέπει να ευχαριστήσουμε το Διευθυντή του σχολείου μας κ. Ε. Σιετή, Φυσικό, που αναγνώρισε τη σημασία του σταθμού και ενέκρινε την εγκατάσταση, προσφέροντας κάθε δυνατή στήριξη.
Η λειτουργία του σταθμού μας ανοίγει ορίζοντες εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του σε εκπαιδευτικές δράσεις και Περιβαλλοντικά Προγράμματα που θα είναι πολύτιμα για τους μαθητές μας.  
Η διεύθυνση στην οποία μπορούμε να δούμε τις ενδείξεις αλλά και τα στατιστικά στοιχεία είναι: http://penteli.meteo.gr/stations/kiato και αποτελεί μέρος του δικτύου προγνώσεων του ΕΑΑ στην σελίδα www.meteo.gr