Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Αλήθεια… Που πάει ο υπολογιστής σου όταν πεθάνει;

Ίσως να μην γνωρίζατε ότι ο υπολογιστής σας περιέχει στο εσωτερικό του ουσίες τοξικές και καρκινογόνες, όπως μόλυβδο, φώσφορο, κάδμιο, βάριο, βηρύλλιο εξασθενές χρώμιο και υδράργυρο. Μόνο μια έγχρωμη οθόνη περιέχει κατά μέσο όρο 1,8-3,6 κιλά μόλυβδου που μπορούν να διοχετευτούν στο περιβάλλον, αν αυτή καταλήξει στην χωματερή.
Έτσι όταν το αγαπημένο μας PC πάψει να λειτουργεί, μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο ηλεκτρονικό απόβλητο που χρειάζεται ανακύκλωση με αυστηρές προδιαγραφές.
Όμως, οι ανεπτυγμένες χώρες, αντί να διαχειριστούν οι ίδιες τα ηλεκτρονικά τους σκουπίδια, βρίσκουν φτηνότερο να τα εξάγουν στις φτωχότερες. Υποχρεώνουν έτσι εκατομμύρια ανθρώπους να
επιλέξουν την δηλητηρίαση έναντι ενός δολαρίου την ημέρα για να ξεφύγουν από την πείνα και την απόλυτη φτώχια. Ταυτόχρονα η θάλασσα, τα ποτάμια, το έδαφος και ο αέρας του πλανήτη μολύνονται ανεπανόρθωτα, υπονομεύοντας την ζωή όλων μας.
Ερευνώντας αυτό το θέμα ο «Εξάντας» του Γ. Αυγερόπουλου δημιουργεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ψηφιακά Νεκροταφεία».


Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εβδομάδας 2015, στις 14 Οκτωβρίου, το 1ο ΕΠΑΛ Κιάτου έπειτα από πρόταση του Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, πρόβαλε στους μαθητές του το παραπάνω ντοκιμαντέρ, με σκοπό να τους προβληματίσει γύρω από τα θέματα διαχείρισης των «ηλεκτρονικών μας σκουπιδιών».