Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

«Εξερευνώντας τους δρόμους της ελιάς με οδηγό το ΚΠΕ Στυλίδας - Υπάτης»


Διήμερη περιβαλλοντική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας – Υπάτης, πραγματοποίησε στις 23 & 24 Φεβρουαρίου 2017, η περιβαλλοντική ομάδα του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του σχολείου μας.


Η περιβαλλοντική ομάδα που υλοποιεί φέτος περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα «Ελιά, το υγρό χρυσάφι» είχε την τύχη να παρακολουθήσει στο ΚΠΕ Στυλίδας – Υπάτης το πρόγραμμα «Ελιά, το δώρο των θεών». Το πρόγραμμα περιελάμβανε τόσο θεωρητικό μέρος στις εγκαταστάσεις ΚΠΕ, από
καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, όσο και πρακτικό στα εργαστήρια του ΚΠΕ και σε ελαιώνες της περιοχής όπου παράγεται η φημισμένη πράσινη ελιά Αμφίσσης, εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν.

Οι μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος, είχαν της ευκαιρία να επισκεφθούν μονάδα επεξεργασίας – μεταποίησης – συσκευασίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στυλίδας και να παρακολουθήσουν όλη την γραμμή παραγωγής της τσακιστής ελιάς, όσο και την διαχείριση των αποβλήτων στον βιολογικό καθαρισμό της μονάδας.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου οι μαθητές ξεναγήθηκαν επίσης στα ιστορικά μνημεία της Λαμίας και στο αρχαιολογικό κάστρο της πόλης, ενώ επισκέφθηκαν έκθεση φωτογραφίας της διεθνούς φήμης ισραηλινής φωτογράφου Rachel Harpaz με τίτλο «FEMINA». Μέσα από τη φωτογραφική ματιά της Rachel Harpaz γυναίκες από διαφορετικούς τόπους της γης, ξεχωριστές κοινωνικές και πολιτισμικές καταβολές συναντιούνται για πρώτη φορά για να μοιραστούν με το κοινό σκέψεις και συναισθήματα και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα εκτίθονταν στη δημοτική πινακοθήκη και στην αίθουσα «Αρχαία Αγορά», όπου σώζεται τμήμα του αγωγού μεταφοράς νερού της πόλης από την αρχαιότητα.


Αναμφίβολα ήταν ένα πλούσιο σε περιβαλλοντικά, γεωργικά, τεχνολογικά, αλλά και ιστορικά και πολιτισμικά ερεθίσματα διήμερο, με εξαιρετική φιλοξενία από το προσωπικό του ΚΠΕ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.