Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Περιβαλλοντικός περίπατος στο αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου


Η περιβαλλοντική ομάδα του Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων & Περιβάλλοντος του σχολείου μας πραγματοποίησε τριήμερη περιβαλλοντική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου - Τρικκαίων, στις 9, 10 & 11 Μαρτίου 2017.


Η περιβαλλοντική ομάδα που υλοποιεί φέτος περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα «Ο κήπος της αειφορίας» ταξίδεψε στα μαγικά μονοπάτια, που μόνο η φύση ξέρει να δημιουργεί, της υποαλπικής ζώνης του Περτουλίου. Ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, με πυκνά δάση,
καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά. Το Περτούλι, χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα, με τα γραφικά πέτρινα σπίτια, το χιονοδρομικό κέντρο και τις καλές τουριστικές υποδομές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας.

Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Το αειφόρο δάσος του Περτουλίου». Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικό μέρος στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, σχετικό με την ορθολογική και αειφορική διαχείριση του δάσους, αλλά και πρακτικό. Δηλαδή πεζοπορία – εξερεύνηση στο Πανεπιστημιακό Ελατόδασος και στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, με τα ποτάμια και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια να μαγεύουν κυριολεκτικά το ανθρώπινο μάτι και τα ζαρκάδια, τα ελάφια και τα αγριογούρουνα να συμπληρώνουν το τοπίο.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι μαθητές ξεναγήθηκαν επίσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μανιταριών Μετεώρων.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διαθέτει μια πλούσια συλλογή ενδημικών και αποδημητικών πτηνών που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους. Ορισμένα απ’ αυτά είναι σπάνια, άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, που συνορεύει με τρεις ηπείρους, καθίσταται ένας από τους πιο πλούσιους σε βιοποικιλότητα τόπους. Από τα 475 είδη πουλιών που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ευρώπη, τα 436 είδη ευδοκιμούν στην Ελλάδα, είτε την διασχίζουν κατά την αποδημία τους.


Επίσης το Μουσείο Μανιταριών διαθέτει μια πλουσιότατη συλλογή. Αποτελείται από γλυπτά μανιτάρια κατασκευασμένα ένα προς ένα, διατηρώντας ταυτόχρονα απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Τα μανιτάρια παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Η παρουσίασή τους επίσης γίνεται με βάση το οικοσύστημα που φύεται το κάθε είδος (Οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, λιβάδι κ.λ.π.). Περπατώντας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον μπορείτε να συλλέξετε πληροφορίες και να γνωρίσετε ένα προς ένα τα μανιτάρια.


Θα ήταν σημαντική παράλειψη μας αν οι μαθητές μας, στα πλαίσια της τριήμερης περιβαλλοντικής επίσκεψης δεν επισκέπτονταν το γεωλογικό φαινόμενο που λέγεται Μετεώρα.


Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Το μέσο υψόμετρο είναι 313 μέτρα.
Μελέτες δείχνουν ότι οι βράχοι σχηματίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια κατά την Παλαιογενή Περίοδο. Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισμοί στη συνέχεια τους έδωσαν το σημερινό τους σχήμα.


Τέλος η περιβαλλοντική ομάδα είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα αρχαιολογικά και ιστορικά
μνημεία της πόλης των Τρικάλων και να γνωρίσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκών προδιαγραφών πόλη, που σέβεται απόλυτα τον πολίτη και αναδεικνύει το φυσικό της κάλος.