Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Εθελοντική Αιμοδοσία στο 1ο ΕΠΑΛ Κιάτου



Το αίμα δεν παράγεται και ο μόνος τρόπος για να υπάρχει διαθέσιμο για τα χειρουργεία, τα τροχαία και τις μεταγγίσεις είναι οι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι προσφέρουν συστηματικά αίμα.

Την αξία που έχει το μήνυμα “Δώσε αίμα, δώσε ζωή” θέλησαν να περάσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Κιάτου, δίνοντας 5 λεπτά από τον χρόνο τους,
αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίησή τους.


Μέσω της υπο-δράσης «Όταν το σχολείο “οδηγεί” την ασφάλεια και απλώνει γέφυρες ζωής» και στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας – Ευεξίας πραγματοποίησε εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του σχολείου την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, σε
συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου.


Ο εθελοντισμός αποτελεί μορφή ενεργού συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, δεν αποτελεί άσκηση φιλανθρωπίας και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτή. Η αιμοδοσία, αποτελεί την πιο μεγάλη, την πιο ασύγκριτη αλτρουιστική πράξη αλληλεγγύης. Ακρογωνιαία λίθος της αιμοδοσίας, είναι ο αλτρουιστής αιμοδότης και ο ενεργός αιμοδότης αλλά και ο εν δυνάμει αιμοδότης, που κρύβει μέσα του ένα παιδί, ένας έφηβος, ένας διστακτικός και αναποφάσιστος ενήλικας.


Το σχολείο μορφώνει τα παιδιά δηλαδή παρέχει γνώσεις, αλλά και διαμορφώνει  κυρίως συμπεριφορές. Η σχολική ζωή είναι βασικό στάδιο της ψυχοκοινωνικής εξέλιξης του ατόμου, που μετουσιώνεται σε αναπόσπαστο τμήμα της προσωπικότητάς του. Είναι επομένως σημαντικές οι δυνατότητες του σχολείου στη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την καλλιέργεια της αιμοδοτικής  συνείδησης με ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των παιδιών. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η παροχή ερεθισμάτων για σκέψη και γόνιμο προβληματισμό ώστε ο έφηβος πληροφορούμενος να πειστεί και να παρακινηθεί σε εθελοντική αιμοδοσία. 


Με την ολοκλήρωση λοιπόν της δράσης, οι νοσηλεύτριες της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου περιμένουν το νέο σχολικό έτος και ελπίζουν σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ανταπόκριση από την σχολική κοινότητα.