Το περιβαλλοντικό ταξίδι της ομάδας του Τομέα Γεωπονίας, ολοκληρώθηκε
για το 2019 στο ΚΠΕ Κρεστένων.
Συγκεκριμένα την Δευτέρα 8/4/2019 η ομάδα παρακολούθησε το μονοήμερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Προϊόντα της ηλειακής γης» στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «Ελιά-Ιστορία-Αειφορία: από τα μυστήρια του παρελθόντος στους δρόμους του μέλλοντος».
Συγκεκριμένα την Δευτέρα 8/4/2019 η ομάδα παρακολούθησε το μονοήμερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Προϊόντα της ηλειακής γης» στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «Ελιά-Ιστορία-Αειφορία: από τα μυστήρια του παρελθόντος στους δρόμους του μέλλοντος».
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στους χώρους του Κ.Π.Ε. και στο
πεδίο (καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βιομηχανικά και συνεταιριστικά κτίρια
μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας ηλειακών προϊόντων).
Σκοπός του προγράμματος ήταν η διεύρυνση και ενδυνάμωση
των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και αξιών των μελών της Περιβαλλοντικής
ομάδας για την προώθηση και ανάπτυξη της
παραγωγής και κατανάλωσης, μέσω
αειφορικών πρακτικών, των τοπικών προϊόντων, με παράδειγμα τα τοπικά προϊόντα
της Ηλείας.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τέσσερις φάσεις:
- Θεωρητική προσέγγιση των αειφορικών καλλιεργητικών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα στην Ηλεία, με έμφαση στην ελιά και την ηλειακή σταφίδα, καθώς και τις διαδικασίες συντήρησης, μεταποίησής, τυποποίησης και προώθησής τους.
- Εργασία πεδίου σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις των δύο αυτών προϊόντων καθώς και σε βοτεχνικά, βιομηχανικά και συνεταιριστικά κτίρια.
- Εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακού σαπουνιού από ελαιόλαδο.
- Αξιολόγηση του προγράμματος.