Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κιάτο

Το Κιάτο είναι η πρωτεύουσα του Δήµου Σικυωνίων, απέχει 22 χιλιόµετρα από την Κόρινθο, έχει πληθυσµό περίπου 10.000 κατοίκους και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού τμήματος του Δήμου ενώ διασχίζεται από τους ποταμούς Κύριλλο και Ελισσώνα. Αποτελείται από την κυρίως πόλη και τρεις οικισμούς, τη Νεάπολη (δυτικά), την Τραγάνα (νότια) και τον Άγιο Ιωάννη (ανατολικά).
Είναι ένα όµορφο, παραθαλάσσιο, διαµετακοµιστικό, εµπορικό και παραθεριστικό κέντρο που περιβάλλεται από µια εύφορη περιοχή, καλλιεργηµένη κυρίως από αµπέλια, βερικοκιές, πορτοκαλιές, λεµονιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα.
Παρουσιάζει µεγάλη κίνηση µιας και βρίσκεται ακριβώς στο µέσο της διαδροµής Αθηνών – Πάτρας και είναι συγκοινωνιακός κόµβος για την ορεινή Κορινθία, με τα πανέμορφα τα τοπία της.
Το λιµάνι του Κιάτου είναι εµπορικού χαρακτήρα και εξυπηρετεί κυρίως τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τις εισαγωγές πρώτων υλών για τις βιοτεχνίες της ευρύτερης περιοχής.
Από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα έως την Κατοχή, χάρις στην καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή της Κορινθιακής σταφίδας, η πόλη γνώρισε οικονοµική, εµπορική και πολιτισµική ευηµερία και πολλαπλασίασε τον πληθυσµό της.
Στην πόλη λειτουργούν όλες οι βασικές δηµόσιες υπηρεσίες, Γραφεία Μέσης και Δηµοτικής Εκπαίδευσης, Δικαστήριο, Κέντρο Υγείας, αλιευτικό καταφύγιο, έξι Νηπιαγωγεία, επτά Δηµοτικά, τρία Γυµνάσια και τρία Λύκεια, Δηµοτική Βιβλιοθήκη, Πνευµατικό και Πολιτιστικό Κέντρο, γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβου, τένις, κλειστό γυµναστήριο κ.λπ.
Ο σύγχρονος αυτοκινητόδροµος και ο προαστιακός σιδηρόδροµος, παρέχουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να βρίσκεται στην πόλη του Κιάτου σε µια µόνο ώρα από την Αθήνα. Για διαµονή υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα διαµερίσµατα.




Πηγή : http://www.kiato.gr