Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Σεμινάριο Θεματικού Δικτύου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου

Οι εκπαιδευτικοί του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του σχολείου μας παρακολούθησαν στις 30 & 31 Μαρτίου 2012 επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Οι χώροι πρασίνου στην υπηρεσία της εκπαίδευσης για την αειφορία και των νέων αναλυτικών προγραμμάτων» που διοργάνωσε  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Λαυρίου.
Το σεμινάριο είχε ως στόχο να αναδείξει τρόπους με τους οποίους οι σχολικοί κήποι, μπορούν να αποτελέσουν χώρους ανοικτής εκπαίδευσης για την αειφορία αλλά και να συνδεθούν με την τυπική
εκπαίδευση και τα νέα αναλυτικά προγράμματα.
Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας του σχολείου μας διεξάγει κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα: «Καλλιεργώντας βιολογικά τον κήπο του σχολείου μας» το σεμινάριο ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για καταιγισμό ιδεών και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, με στόχο πάντα την ανατροφοδότηση του ήδη εξελισσόμενου προγράμματος αλλά και μελλοντικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων.
Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τέτοιου είδους επιμορφώσεις λειτουργούν πολλαπλασιαστικά «μπολιάζοντας» στη συνέχεια και τους μαθητές τους.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου στους χώρους του ΚΠΕ Λαυρίου, το οποίο στεγάζεται στην παλιά βιομηχανική περιοχή της εταιρείας εξόρυξης των μετάλλων της γης του Λαυρίου. Κτίρια αναπαλαιωμένα, εξαιρετικής αισθητικής αλλά και περιβαλλοντικής αξίας που σε ταξίδευαν σε μια άλλη εποχή ενώ ταυτόχρονα σε επανέφεραν στο σήμερα.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια στο Βοτανικό κήπο Ι. και Α. Διομήδους, έναν κήπο - πρότυπο με πάνω από 3000 είδη φυτών, εισαγόμενων και ενδημικών,  ιδανικό για περίπατο, περισυλλογή αλλά και περιβαλλοντικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Η προϊσταμένη του κήπου κ. Ειρήνη Βαλλιανάτου με το χαμόγελο, την ενέργειά της και φυσικά τις γνώσεις τις, όχι μόνο γύρω από τα φυτά αλλά και την ιστορία τους, μας έκανε να αισθανθούμε παιδιά – μαθητές και μας ενέπνευσε να συνεχίσουμε στο δύσκολο δρόμο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
            Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους υπευθύνους του Κ.Π.Ε. κ. Α. Αθανασόπουλο και κα Δ. Μπία, για την άψογη διοργάνωση και την ζεστή φιλοξενία που μας πρόσφεραν, καθώς επίσης και όλους τους εισηγητές – εκπαιδευτές μας για τις ολοκληρωμένες παρουσιάσεις τους. Χωρίς αμφιβολία ήταν ένα εξαιρετικά γόνιμο, δραστήριο και χαρούμενο διήμερο.
Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ανάγκη και λέμε ΝΑΙ  στην ουσιαστική επιμόρφωση. Ελπίζουμε και σ’ άλλα ακόμα καλύτερα στο μέλλον !