Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Σκοπιμότητα - αναγκαιότητα του Τομέα Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

     Ο γεωργικός τομέας της Ελλάδος διαθέτει σημαντικές δυνατότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι ως σήμερα. Η Ελλάδα διαθέτει ευρεία ποικιλία κλιματικών και εδαφικών συνθηκών, οι οποίες εν πολλοίς ευνοούν τη γεωργική παραγωγή, αφού παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής ενός ευρέως φάσματος γεωργικών προϊόντων, πολύ ευρύτερου από εκείνον των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και έχει δυνατότητες να πλεονεκτεί  και από απόψεως ποιότητας και κόστους παραγωγής. Διαθέτει δηλαδή σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και το ζητούμενο είναι να αποκτήσει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μόνο με καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι δυνατό.

     Στη χώρα μας, το ανθρώπινο δυναμικό έχει αυξημένη μέση ηλικία και χαμηλό μέσο επίπεδο
εκπαίδευσης. Εν τω μεταξύ ο αριθμός των νέων που εισέρχονται στο γεωργικό επάγγελμα είναι πολύ περιορισμένος, οπότε με τον φυσιολογικό ρυθμό εξόδου ηλικιωμένων, αναμένεται σταδιακή μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στη γεωργία. Η φυσιολογική μείωση του αριθμού μπορεί να αποτελέσει τη βάση του μετασχηματισμού, που έχει ανάγκη η ελληνική γεωργία, ενόψει των πολύπλευρων μεταβολών. Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων που θα επιλέξουν το γεωργικό επάγγελμα, μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο του μετασχηματισμού.

     Ενδιαφέρον για απασχόληση στον ελληνικό γεωργικό τομέα αναμένεται να προκληθεί από δύο κατευθύνσεις. Πρώτον από την αδυναμία του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα να απορροφήσουν τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Σήμερα η ανεργία σημειώνει μεγαλύτερα ποσοστά στους νέους, ακόμη και σε εκείνους που διαθέτουν σημαντικά τυπικά προσόντα. Δεύτερον, από την ελκυστικότητα του ίδιου του γεωργικού τομέα, ο οποίος μπορεί να αποδίδει σημαντικά εισοδήματα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ποιότητα ζωής ανώτερη από εκείνη των μεγαλουπόλεων. Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για ένα ποσοστό νέων με αυξημένα τυπικά προσόντα.

     Η συμβολή όμως του γεωργικού τομέα στην οικονομία της χώρας δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι δραστηριότητες του δευτερογενή και τριτογενή τομέα που απορρέουν ή συνδυάζονται  με αυτήν. Η γεωργική βιομηχανία, δηλαδή ο κλάδος της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Με βάση τις αρχές περί επαγγελματικής εκπαίδευσης (ευρύτεροι επαγγελματικοί τομείς, εξασφάλιση προσαρμοστικότητας κ.ά), η εκπαίδευση και κατάρτιση, κατά περίπτωση, των απασχολουμένων στον γεωργικό τομέα μπορεί να επεκταθεί :
  • Σε κατευθύνσεις και δραστηριότητες γύρω από τους άλλους τομείς παραγωγής. (Επιτυχής θεωρείται η άσκηση της γεωργίας μόνο όταν ενσωματώνει και όλες εκείνες τις δραστηριότητες της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων).
  • Στη σχέση γεωργίας και περιβάλλοντος. (Σε όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος ολοένα και αυξάνει, όπως αυξάνει και η προσπάθεια για την άσκηση της γεωργίας με σύγχρονες μεθόδους, ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον).
  • Σε σύγχρονες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες (Αγροτουρισμός,  Αγροβιοτεχνίες) οι οποίες σε συνδυασμό με  τις γεωργικές, ενδυναμώνουν το γεωργικό εισόδημα της χώρας.


Είναι άρα αναγκαία η προετοιμασία ατόμων ικανών να διαχειριστούν τέτοιου είδους γεωργικές επιχειρήσεις.