Το σχολείο μας στηρίζει την προσπάθεια ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, η οποία πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια.
Νιώθουμε ότι είναι καθήκον μας να αφήσουμε έναν ειρηνικό κόσμο στις επόμενες γενιές που μας ακολουθούν και να αντικαταστήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας τους πόρους που ξοδέψαμε και ξοδεύουμε ώστε να μπορέσουν να χαρούν και οι επόμενοι πράγματα που εμείς θεωρήσαμε δεδομένα.
Στην προσπάθεια αυτή επιβάλλεται να συμμετάσχουν όλοι, δεδομένου ότι η απόρριψη αυτού του είδους των αποβλήτων στην αποχέτευση, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου.
Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια που συλλέγουμε είναι μόνο αυτά που προέρχονται από το τηγάνισμα και όχι τα έλαια που χρησιμοποιούνται στα άλλα είδη μαγειρικής γιατί αυτά έχουν αναμειχθεί με άλλα υλικά και η επεξεργασία τους είναι αδύνατη.
Η ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων για την παραγωγή βιοκαυσίμων ικανοποιεί τρεις πολύ κρίσιμους σκοπούς.
- Μειώνεται η χρήση των ορυκτών καυσίμων και αυξάνεται η χρήση καυσίμων και λιπαντικών που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
- Διασφαλίζεται ότι οι ποσότητες των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων που θα προωθηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων, δεν θα ξαναμπούν στη διατροφική αλυσίδα. Δηλαδή αποκλείεται η περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά για ζωοτροφές ή παράνομα να επανεπεξεργασθούν και να χαρακτηρισθούν ως βρώσιμα.
- Μειώνεται η επιβάρυνση του αποχετευτικού δικτύου και κατά συνέπεια του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και των ΧΥΤΑ από ρυπογόνα και επικίνδυνα απορρίμματα.
Ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για περίπου 14χρόνια! Η λύση λοιπόν είναι η ανακύκλωση, που στις μέρες μας είναι αρκετά εύκολη, αφού υπάρχουν νέα προγράμματα που ασχολούνται με την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και ζωικών λιπών.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Τα συγκεκριμένα απόβλητα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον. Η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο σύστημα αποχέτευσης έχει ως αποτέλεσμα να φράζουν οι σωληνώσεις πάνω στις οποίες επικολλούνται σιγά-σιγά. Η ΕΥΔΑΠ ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να καθαρίζει κάθε χρόνο τις αποχετεύσεις. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν πρέπει να αποφεύγουμε να πετάμε το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι στο νεροχύτη. Το να το βάλουμε σε μπουκάλι και να το πετάξουμε στα σκουπίδια, δεν αποτελεί εξίσου λύση. Όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές. Έτσι βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές. Επίσης αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς.
Πως ανακυκλώνουμε
Δυστυχώς οι περισσότεροι δε γνωρίζουν πως υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο το τηγανόλαδο μετατρέπεται σε προϊόν σαπωνοποιίας ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών.
Η ανακύκλωση γίνεται είτε μαζικά, πηγαίνοντας σε σημεία όπου υπάρχουν οι ανάλογοι κάδοι, είτε ατομικά, τηλεφωνώντας στην εκάστοτε εταιρεία, η οποία εγκαθιστά δωρεάν δοχείο ανακύκλωσης στην πολυκατοικία σας. Αυτό ανανεώνεται κάθε φορά που γεμίζει. Η υπηρεσία προσφέρεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Ποιο λάδι ανακυκλώνεται
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, όπως σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κτλ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμιγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης.