Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Εγχειρίδιο Εκτίμησης και Πρόληψης του Επαγγελματικού Κινδύνου σε Συνεργεία Επισκευής – Συντήρησης Αυτοκινήτων


Πρόσφατα το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. υλοποίησε μελέτη πεδίου, μετά από αίτημα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε στον κλάδο των συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων όλης της χώρας, με σκοπό αρχικά να καταγραφούν οι επαγγελματικοί κίνδυνοι στους χώρους εργασίας των συνεργείων και στη συνέχεια να προταθούν μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων.

Σας παρουσιάζουμε το εγχειρίδιο που ετοιμάστηκε με την ολοκλήρωση της μελέτης και το οποίο παρέχει πληροφορίες για την εκτίμηση και την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων στον κλάδο των συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων.

Το παρόν εγχειρίδιο φιλοδοξεί να προσφέρει στους εργοδότες ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει να εκτιμήσουν οι ίδιοι τους επαγγελματικούς κινδύνους στα συνεργεία τους. Η νομοθεσία τούς θεωρεί υπεύθυνους για τα θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους. Το εγχειρίδιο αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα κινδύνων (μηχανικών, ηλεκτρικών, χημικών, εργονομικών κ.λπ.) και προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Η παρουσίαση συμπληρώνεται με τα ευρήματα των στελεχών του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. για δεδομένους κινδύνους κατά την επίσκεψή τους σε μεγάλο αριθμό συνεργείων της χώρας μας.

 Αναλυτικότερα, το εγχειρίδιο περιλαμβάνει τις βασικές νομοθετικές υποχρεώσεις που έχουν οι εργοδότες των συνεργείων. Στη συνέχεια περιγράφει αναλυτικά τις εργασίες που πραγματοποιούνται στους χώρους των συνεργείων και στη συνέχεια  γίνεται εκτενής αναφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους των συνεργείων. Τέλος, οι κίνδυνοι ιεραρχούνται και τίθεται η αντίστοιχη προτεραιότητα στα μέτρα που προβλέπονται για τον καθένα.

Ελπίζουμε το εγχειρίδιο αυτό να σας φανεί χρήσιμο και να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο!

Για να δείτε το εγχειρίδιο πατήστε εδώ.