Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

14 Νοεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη


Βίντεο Αφιέρωμα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας
για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα .
Συχνότερα γίνεται λόγος για τον τύπο 1 και τον τύπο 2 σακχαρώδη διαβήτη αλλά υπάρχει και ο διαβήτης της κύησης καθώς και άλλοι «ειδικοί» τύποι διαβήτη .
Στο Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, διαβάζουμε :

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει ο Σακχαρώδης Διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. 
Στην Ελλάδα 8% - 9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% - 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο .                                                                                                

Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.
Τα συμπτώματα στο Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ήπια ή να απουσιάζουν τελείως. Αποτελεί «ύπουλη» μορφή πάθησης αφού 1 στα 2 άτομα παρουσιάζουν ήδη σοβαρές επιπλοκές όταν τεθεί η διάγνωση.
Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων, του ακρωτηριασμού των κάτω    άκρων, της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και αιμοκάθαρσης, της στυτικής δυσλειτουργίας και      το βασικότερο αίτιο εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων .
Το μυστικό για την αποφυγή επιπλοκών βρίσκεται στην πρόληψη και σωστή ρύθμιση του  διαβήτη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να ελέγχονται όλα τα άτομα ηλικίας 45 ετών και πάνω και ιδίως οι  υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αναγκαίος είναι επίσης ο έλεγχος σε νεώτερα άτομα με καθιστική ζωή ή που έχουν συγγενή 1ου βαθμού με Διαβήτη, σε γυναίκες με ιστορικό Διαβήτη κύησης ή  που έχουν γεννήσει παιδί με βάρος άνω των 4,5 κιλών, σε άτομα με υπέρταση ή με διαταραχές  των λιπιδίων και σε άτομα με προδιαβήτη.