Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Άσκηση προετοιμασίας για σεισμό

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο όταν συμβαίνει σκορπίζει το φόβο και τον πανικό. Πολλές φορές είναι καταστροφικός. Σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα, πολλές φορές ένας σεισμός, εκτός από τις υλικές καταστροφές, έχει αφήσει πίσω του και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές!

Μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να ξεπεράσουμε τους κινδύνους από έναν ξαφνικό σεισμό; Εκτός από την αντοχή των κτιρίων, είναι αναγκαίο να ξέρουμε από πριν κάποια πράγματα και να τα εφαρμόσουμε σε περίπτωση σεισμού.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Αν είμαστε στο
σχολείο πρέπει όλοι μαζί, να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες ασφάλειας. Αυτούς τους κανόνες τους διδάσκει το σχολείο με κάποιες ασκήσεις προετοιμασίας που γίνονται τακτικά.
Μια τέτοια άσκηση εκκένωσης του σχολικού κτιρίου στα πλαίσια της προετοιμασίας και ετοιμότητας του σχολείου για ενδεχόμενο σεισμό, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/1/2017 στο 1ο ΕΠΑΛ Κιάτου.

«Ισχυρός σεισμός πλήττει το Δήμο Σικυωνίων. Το κουδούνι του 1ου ΕΠΑΛ Κιάτου  χτυπά τρεις φορές, που σημαίνει έναρξη σεισμού. Οι μαθητές δεν χάνουν την ψυχραιμία τους. Σκύβουν και βρίσκουν πρόχειρο κατάλυμα κάτω από τα θρανία για να προστατευθούν. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, το κουδούνι ξαναχτυπά, αυτή τη φορά συνεχόμενα δίδοντας το σύνθημα λήξης. Οι μαθητές κατεβαίνουν στο προαύλιο του σχολείου,  όπως ορίζει το σχέδιο εκκένωσης του κτηρίου σε περίπτωση σεισμού. 
Κάποιοι μαθητές απουσιάζουν καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κτήριο. Ειδοποιείται άμεσα η πυροσβεστική για να τους απεγκλωβίσει και το ΕΚΑΒ
προκειμένου εάν χρειαστεί να τους μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Από το κτήριο του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κιάτου αρχίζουν να βγαίνουν καπνοί. Πυρκαγιά έχει
ξεσπάσει στο ισόγειο του κτηρίου λόγω του σεισμού. Μαθητές και καθηγητές παραμένουν ψύχραιμοι. Μέσα σε λίγα λεπτά καταυθάνει η Πυροσβεστική, η οποία μετά την λήψη όλων των απαραίτητων πληροφοριών για το συμβάν, ξεκινά τη διάσωση των μαθητών. Η Εθελοντική Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Βέλου-Βόχας την ίδια στιγμή που διεξαγόταν ο απεγκλωβισμός των ατόμων έστηναν σκηνές προκειμένου να φιλοξενήσουν τους σεισμόπληκτους»

Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης για την εκκένωση του κτιρίου σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη συνεργασία του Δήμου Σικυωνίων και των εμπλεκόμενων φορέων μετά από σχετική πρωτοβουλία του 1ου ΕΠΑΛ Κιάτου.
Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σικυωνίων, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου ΕΠΑΛ Κιάτου, του 1ου Ε.Κ. Κιάτου και του 2ου ΓΕΛ Κιάτου.

Λίγο πριν ξεκινήσει η άσκηση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου κος Γ. Σταθάς ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς για τα χαρακτηριστικά και τις παραμέτρους της άσκησης.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της άσκησης, όλοι οι μαθητές του σχολείου ήταν σε απόλυτη τάξη και παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα διαδραματιζόμενα επεισόδια. Το θερμό χειροκρότημα των μαθητών, κέρδισαν όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή.


Επρόκειτο για μια συνδυαστική διαυπηρεσιακή άσκηση ετοιμότητας αντιμετώπισης σεισμού που κράτησε περίπου 2 ώρες και μετά το τέλος έγινε ενημέρωση και αποτίμηση της άσκησης στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου από τους υπεύθυνους διοργανωτές της άσκησης.

Video άσκησης

Συμμετείχαν:
Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου
Δήμος Σικυωνίων 
  • Γραφείο Πολιτικής Προστασίας
  • Τμήμα Περιβάλλοντος
  • Τμήμα Καθαριότητας
  • Τμήμα Πρόνοιας
  • Τμήμα Μηχανοκίνητου εξοπλισμού και
  • Δ/νση Τεχν. Υπηρεσιών
Πυροσβεστικη Υπηρεσια Συκιώνος
ΕΚΑΒ
Δήμος Βέλου-Βόχας
Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Βέλου Βόχας
Λιμενικό Κιάτου
Αστυνομικό Τμήμα Κιάτου
ΔΕΔΔΗΕ
Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κορινθίων
Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας