Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Εφαρμογή του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Αποφοίτων του Μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας των ΕΠΑ.Λ



Το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης έχει σκοπό την αρτιότερη προετοιμασία των αποφοίτων του Μεταλυκειακού έτους ΕΠΑΛ – Τάξης Μαθητείας για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων και απόκτησης πτυχίου Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 που διεξάγονται ετησίως από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Η υλοποίηση του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος πραγματοποιείται στα Εργαστηριακά Κέντρα ή στα Σχολικά Εργαστήρια των ΕΠΑΛ. σε απογευματινό ωράριο. Την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος έχει το εκάστοτε Σχολικό Εργαστήριο του ΕΠΑ.Λ. ή το Εργαστηριακό Κέντρο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή στο Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης είναι προαιρετική και δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων και απόκτησης πτυχίου Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 που διεξάγονται ετησίως από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού έτους – τάξη Μαθητείας, οι
οποίοι έχουν λάβει βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού έτους – τάξη Μαθητείας μπορούν να εγγραφούν και παρακολουθήσουν μόνο μία φορά το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και με την ολοκλήρωσή του δεν εκδίδεται βεβαίωση συμμετοχής.

Όσοι αποκτήσουν πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 δεν δικαιούνται συμμετοχής στο Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης.
  
Πρόγραμμα Σπουδών
Το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης έχει συνολική διάρκεια τριάντα πέντε (35) ωρών και διδάσκεται επτά (7) μέρες για πέντε (5) διδακτικές ώρες την ημέρα. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιείται η διδασκαλία κάποιων ωρών, οι διδακτικές ώρες αναπληρώνονται μέχρι την ολοκλήρωση της συνολικής διάρκειας του προγράμματος.

Λειτουργία Τμήματος
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης είναι:
α) οι ερωτήσεις του Καταλόγου θεμάτων των εξετάσεων πιστοποίησης προσόντων για κάθε ειδικότητα του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» να έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ και
β) το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης να έχει ολοκληρωθεί πριν τις εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων.

Για τη λειτουργία του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης οι απόφοιτοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα υποβάλλουν αίτηση στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικής δημόσιας πρόσκλησης των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Με βάση τις αιτήσεις των αποφοίτων και των εκπαιδευτικών-επιμορφωτών, ο κάθε Περιφερειακός Διευθυντής εγκρίνει τη λειτουργία των τμημάτων και καθορίζει τον επιμορφωτή, τον επόπτη, το χώρο διεξαγωγής και την ημερομηνία έναρξης.
Ανώτατος αριθμός στα τμήματα του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης είναι οι 12 μαθητές.
Σε περίπτωση που σε ένα τμήμα διακόψουν όλοι οι συμμετέχοντες απόφοιτοι πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος εγγράφως ή μία ημέρα δεν συμμετέχει κανείς, το τμήμα διακόπτει τη λειτουργία του.

Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχουν αναρτηθεί οι σχετικοί κατάλογοι θεμάτων Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους των 7 ειδικοτήτων της Α’ Φάσης υλοποίησης του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και των 3 πιλοτικών προγραμμάτων.


 Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου 2018. Λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ.